A nap eseményei

A szovjet csapatok a Pesti hídtő teljes arcvonalán támadásba lendültek. Mogyoród környékén nagyobb rés keletkezett az arcvonalon mikor a németek úgy vonultak vissza, hogy a felváltó csapatokat nem várták be. A pesti front déli részén folyamatos visszavonulásban voltak a védők a 8. SS-lovashadosztály kivonása ugyanis folyamatban volt, és már nem volt tartható a korábbi arcvonal a csökkentett létszámú erőkkel. Csömörnél a szovjet támadók harckocsikkal betörtek az ott védekező huszárok állásába este, azonban a támadó harckocsikból többet kilőttek a védők. E napon a szovjet csapatok Ecser, Vecsés és Soroksár térségében harckocsikkal támogatott német-magyar ellentámadásokat vertek vissza.

Mindeközben Pesten a Mária Terézia laktanyában az alakulatoktól elszakadt katonák gyülekeztek, akikből megalakult a Morlin-csoport, amely a továbbiakban szintén bekapcsolódott a város védelmébe.

A budai oldalon folytatódott a szovjet erők támadása, a szovjet csapatok elérték a főváros peremét. A tengerészgyalogosok támadása nyomán a délelőtt elesett Nagytétény, továbbá a Kamarerdőtől délre lévő légvédelmi üteget is lerohanták a szovjetek. A légvédelmi tüzérek visszavonultak. Közben a nap hátralevő részében Budafokért folyt a helységharc. A szovjet csapatok tűz alá veszik a Weiss Manfréd gyártelepet is Csepelen.

Budaörs körül a szovjet csapatok a német páncélos csapatok több ellentámadását verték vissza. A Budai-hegyekben a XII. kerületben a Svábhegyig törtek előre a szovjet erők, közben egy szovjet felderítőszakasz a fogaskerekű Svábhegyi megállójához érkezett meg este hatkor.

A védők részéről a 8. SS-lovashadosztály csapatai e napon érkeztek be és rendezkedtek a Farkasréti temetőben védelemben. Itt egyben sikerült az Ágnes út Denevér út vonalán megállítani a szovjet előrenyomulást. Budakeszi, Nagykovácsi, Pilisvörösvár és Pesthidegkút ellenállás nélkül esett el. A Hűvösvölgyi úton pedig folyamatosan vonultak vissza a védők és a szovjet erők is csak tapogatózva nyomultak előre. Estére azonban elérték a Szent János Kórház épületét, ahol egyes épületekbe már beférkőztek. Pasaréten is ezen a napon jelentek meg a szovjetek. Közben a Budára átdobott csapatokból (rohamtüzérek, Budapest őrzászlóalj, csendőrök) a védelem a Városmajor területéről indulva ellentámadásra lendült és sikerült a szovjetek előrejutást Buda szívében megakasztani. Óbudán az Óbudai temető irányából a Bécsi út mentén indultak támadásra a szovjet csapatok több harckocsi támogatásával, melyekből ugyan többet kilőttek a védők, megállítani azonban nem tudták az előretörést.

Csepel-szigetről a budai oldalra került erősítésként átvezénylésre a Budapest őrzászlóalj, a Galántai csendőrzászlóalj.

Szovjet katonák Budapesten

Szovjet katonák Budapesten