A nap eseményei

A szovjet csapatok elfoglalták Dunakeszit, Alagot és Kerepest. Továbbá megindult Újpest, Rákospalota és Rákosszentmihályon ostroma. A németek Rákosszentmihályon öt ellentámadást is indítottak e nap. Az ezen a területen bevetett magyar I. hadtest karhatalmi zászlóalj lényegében felmorzsolódott e napon. A román erők is folytatták támadásukat Rákoscsaba és Rákosliget felé részben elfoglalva a településeket. Kistarcsa, Nagytarcsa is hasonló sorsra jutott és a nap végére másnap hajnalra véres harc árán megszerezték már Cinkotát is a románok.

A 16. és 24. rohamtüzér osztályok sikeresen harcoltak e napon és szovjet-román erőket szórtak szét Rákoskeresztúr területén. Ennek ellenére szovjet kézre került a nap végére Gyál és Maglód, Rákoskeresztúr, Pestszentlőrinc és Pestszentimre. A szovjetek sikereik ellenére súlyos veszteségeket szenvedtek e napon 13 páncélos kilövést jelentették a németek.

Budán egy a Bécsi úton az ürömi vasútállomás felől indított szovjet támadást még ugyan sikerült megállítani, a Szent János Kórház elfoglalását azonban már nem sikerült megakadályozni. A védelem Budán közben fokozatosan kiépült és megszilárdult. Pálvölgyi-barlang közelében az Erdei Lak vendéglőben rekedtek az I. egyetemi rohamzászlóalj tagjai és német katonák.

Román katonák Budapesten

Román katonák Budapesten Nicolea Sova altábornagy mellett (a kép bal oldalán)


Budapest ostroma a sajtóban e napon

Budapestnél minden ellenséges támadást visszavertek a magyar és nemet csapatok

Az Inlerinf jelenti: A magyar és német csapatok az ellenségnek minden támadását visszaverték Budapestnél. A szovjet csapatok főleg délkeleti irányból indítottak erőd támadásokat. Itt erős tüzérségi tűz fogadta őket. A nagy Duna-kanyarulatban és Szécsénynél a német és magyar csapatok, köztük a fiatal Szent I.ászló hadosztály egységei megakadályozták az ellenség kitörését az erdőből. (MTI)

In: Zalai Összetartás, 1944. december 28. 1. oldal

 

A Vörös Hadsereg körbefogta a korábban ostromolt Budapestet

Tolbuhin marsall egy új offenzívát kezdett Budapesttől északnyugatra, mint szovjet ágyúk és repülők elvitték a harcot a magyar főváros szívébe, mely most füstbe burkolódzott, élő pokol. …

A Vörös Hadsereg részéről a támadás 30 km-re az ostromlott és lőtt Budapesttől került végrehajtásra a Bécs felé vezető fő vasúti vonal mentén, mely átszeli a Dunát Bratislava a szlovák főváros felé. …

In: Daily Worker, 1945. december 28., 1. oldal

 

Budapest védőit kettévágták

Csömör, Budapest elővárosának elfoglalását jelentette előző este a szovjet kommüniké, mely csak három mérföldre északkeletre a fővárostól.

Az orosz csapatok, melyek a Duna keleti partja mentén Budapesttől északra támadtak, csatlakoztak a nyugati partról jövő csapatokkal és ezzel kettévágták az ellenséget.

Egy ellenséges csoportot Budapesten belülre szorítottak és egy másikat az erdők felé szorítottak.

In: Daily Mirror, 1945. december 28., 8. oldal


A hírek értékelése

Csömör december 28-án került végleg a szovjet csapatok kezébe, veszteség teljes küzdelem után, melyben magyar csapatok is részt vettek. A fővárost védőinek kettévágása jelentés azonban félreérthető. A várost védő csapatok nem kerültek kettévágásra. Itt mindössze arról volt szó, hogy a szovjet csapatok Esztergom körül érték el a Dunát bezárva ezzel a Budapest körüli bekerítés külső gyűrűjét. Az Esztergom és Budapest közötti területet esetében a Duna elérésével záródott be Budapest körül a bekerítés belső gyűrűje. Ezzel a hadmozdulattal „vágták ketté” a szovjet csapatok az Esztergom és Budapest közötti területet, azonban a német-magyar csapatok túlnyomó többsége része Budapesten volt.