A nap eseményei

Újpest, Rákospalota, Rákosszentmihály és Mátyásföld volt a szovjet támadás középpontjában. Rákosszentmihályon rendkívül heves helyiségharc tombolt. Egy magyar zászlóalj felmorzsolódott, a németek azonban több ellentámadást is indítottak és sikerült bekeríteni egy szovjet zászlóaljat, ami szintén súlyos veszteségeket szenvedett. A szovjet erők a veszteségek ellenőre is megtartották állásaikat Rákosszentmihályon. A Mátyásföldi repülőteret és Mátyásföld nyugati szélét sikerült egy ellentámadással a német-magyar védőknek egy napra visszafoglalniuk.

Kőbánya, Kossuthfalva és Soroksár felől a németek önjáró lövegek támogatásával ellentámadásokat indítottak, de ezek egyike sem vezetett sikerre.

A budai oldalon a védők visszavertek egy támadást a Farkasréti temetőben, és egy tucat ellentámadást intéztek a szovjet csapatok ellen esetenként harckocsik és önjáró lövegek támogatásával.

Német páncéltörő ágyú Soroksáron

Német páncéltörő ágyú Soroksáron


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

A Balaton és a Duna között ismét nem tudtak áttörni a bolsevisták

… Budapest védőserege a város belterületét megtartotta a bolsevisták heves támadásaival szemben. …

In: Győri Nemzeti Hírlap 1944. december 30., 1. oldal

 

Esztergomtól nyugatra megihusították az ellenség áttörési kísérleteit. Véresen összeomlottak a Budapest elleni szovjet rohamok.

… Budapest ellen bolsevisták fokozták nyomásukat és egymás ón hatszor indítottak zászlóaljnyi erővel támadást. 13 páncélos kilövése után azonban véresen visszaverték a bolsevistákat a főváros védői. Több heves támadás az erős elhárító tűzben omlott össze. (MTI)

In: Zalai Összetartás, 1944. december 30. 1. oldal

 

Tankcsata Budapest központjában

A németek az utolsó ellenállásukat fejtették tegnap este Budapest szívében. A Királyi Palota körülii terület teljes terület füstbe és lángba burkolózott. A városháza fel lett robbantva, és a Parlament körüli kanyargó utcákat aláaknázták.

A harckocsik és a tüzérség az életet veszélyessé teszik Európa egyik leggyönyörűbb fővárosában, ahogy az oroszok szorítják ki a németeket utcáról utcára, házról házra. ….

In: Daily Mirror, 1945. december 30. (8. oldal)


A hírek értékelése

Budapest központjában klasszikus tankcsata nem alakult ki (csak esetenként találkoztak harckocsik Budapesten belül). A harckocsik mindkét oldalon a támadó gyalogságnak adtak támogatását és tűzfészkek, ellenállási gócok leküzdésében vettek részt. A Városháza nem került felrobbantásra, ez szintén téves hír, majd csak jóval később kerül sor a Városháza ostromára melyben az épület egy része valóban elpusztul.

A főváros aláaknázása kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a németek valóban az ostrom elején sok helyen létesítettek műszaki zárakat, hogy a szovjetek esetleges gyors előtörését ezen záraknák meg tudják fogni, azonban mikor a front stabilizálódott, ezen zárakat megnyitották, mert a saját csapatok közlekedését is akadályozták.