A nap eseményei

A németek elrendelték a lovak egy részének kényszervágását. A 24. rohamtüzérosztály egy szovjet betörést Rákoskeresztúrtól északra felszámolt. Mátyásföld szovjet kézre került, Sashalom keleti részével egyetemben. A szovjet csapatok elkezdték lőni a Lóversenyteret, amit szükségreptérként használtak a védők.

Budán a lágymányosi vasúti töltést vonalát elérték el és időlegesen elfoglalták azt a szovjet csapatok. A Budapest őrzászlóalj azonban egy ellentámadással visszafoglalta a töltést. Azonban ennek során súlyos veszteségeket szenvedett és le kellett váltani az első vonalból. A mai Szilágyi Erzsébet fasor felől egy sikertelen ellentámadást indítottak a német-magyar védők. A szovjet alakulatok Őrmezőt elfoglalását e napon fejezték be.

A magyar-német légvédelem lelőtt egy IL-2-es csatarepülőt, mely majdnem függőlegesen a földbe csapódott. Ez a gép annak a szovjet csatarepülő köteléknek volt a része, mely az Északi vasúti összekötő híd pesti hídfőjét támadta rombolóbombákkal.

Szovjet IL-2-es repülő Pestszentlőrinc felett

Szovjet IL-2-es repülő Pestszentlőrinc felett


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

Budapest védői kiválóan harcolnak. Mindenütt visszaverték a német és magyar csapatok a bolsevistákat

… Budapestet nyugat felől egymásután hatszor támadták zászlóaljnyi erővel a bolsevisták, közben 13 páncélost vesztettek. A rohamokat fölényesen visszaverték a város védői. Budapesttől keletre pedig ellenlökésekkel reteszelték el ellenséges betöréseket.

In: Győri Nemzeti Hírlap 1944. december 31., 1. oldal


A hírek értékelése

A Győri Nemzeti Hírlap valószínűleg az előző nap Rákosszentmihály térségben folytatott harcokról írhatott a keleti városrészben folyó harcok kapcsán. A 13 páncélos kilövése egy nap alatt kicsit túlzó adatnak tűnik a teljes ostrom során a szovjetek 93 páncélost vesztettek. Igaz ugyan, hogy ebből 49 db január 3-ig került megsemmisítésre, de még ehhez az adathoz képest is magas a 13 páncélos.