A nap eseményei

A Sas-hegynél már a védők hátát fenyegették az Orbánhegy felől előrenyomuló szovjet csapatok, a frontot csak az Istenhegyi út és a Királyhágó tér körül sikerült stabilizálni. A támadások súlypontja azonban áttevődőt a budai hídfő déli részére a Budaörsi út-Bocskai út térségébe.

A Németvölgyi temető térségében a németek 150 fő erővel, önjáró lövegek és páncélosokkal támogatott ellenlökéseket indítottak sikertelenül. Páncélosok támogatásával a szovjetek ugyanakkor betörtétek a védelemre és délről is fenyegették már a Sas-hegy védelmét.  A befagyott Dunán szovjet járőrök átkelési kísérletét vertek vissza a partot biztosító erők.

Német jelentés szerint a védők megsemmisítettek vagy zsákmányoltak e napon, egy páncélost, 3 páncéltörő ágyút, 6 géppuskát.

Gellért szobor az ostrom után

Gellért szobor az ostrom után


Budapest ostroma a sajtóban e napon

Hitler és klikkje ellen fordul az elkeseredett német nép

… A magyarországi harctérről a következőket jelentik: A vörös hadsereg csapatai Budán újabb 132 háztömbből verték ki a németeket. Hitler és klikkje ellen fordul az elkeseredett német nép. …

In: Makói Népújság, 1945. február 2., 1. oldal

 

Csehszlovákiába törtnek előre a szovjethaderők

… Budapesten az oroszok folytatták a város nyugati részében Budán bekerített ellenséges erők megsemmisítésére irányuló harcaikat. Teljesen megtisztították a Margit-szigetet a németektől és további 130 háztömböt foglaltak el.

In: Szabadság 1945 február 1., 1 oldal