A nap eseményei

E nap este 8-kor megindult a Széll Kálmán tér felől a kitörési kísérlet. Az első hullámba a 13. páncéloshadosztály és a 8. SS-lovashadosztály, a második hullámba a 22. SS-lovashadosztály és magyar csapatok az utolsó hullámba pedig a járóképes sebesültek és a trén tartozott. A kitörőket páncélosok is támogatták.

A kitörés a Széll Kálmán téren lévő Postapalota ellen intézett támadással indult, mely nem vezetett teljes sikerre, a teljes épületet nem sikerült elfoglalni. A kitörők első hulláma ugyan nagy veszteségek árán, de áttörte a szovjet vonalakat és a Szilágyi Erzsébet fasoron tovább nyomult nyugat felé egészen a Budakeszi út Hidegkúti út elágazásáig. Itt azonban a szovjet csapatok következő vonala felfogta a támadókat.

A német-magyar parancsnokság az Ördög-árok csatornáján próbált kijutni, de a felszínre érve fogságba esetek. A főiránya kitörő csapatok nem jutottak ki, ugyanakkor a mellékirányok felé (Hármashatár-hegy és Kis-Sváb-hegy) próbálkozó csapatok sikeresen kijutottak Budapestről.

A Budapestről kijutott több ezer német és magyar katona kis csoportokra szakadva próbálta elérni a saját vonalakat. A kitörők többsége elesett, vagy fogságba került, alig 700 fő érte el a saját állásokat a következő időszakban.

A szovjet 244. bombázó hadosztály Douglas A-20 Boston gépei Buda határát bombázták.