A nap eseményei

A szovjet csapatok teljesen megszállták a Déli pályaudvart. A Kis-Gellért-hegyet szintén elfoglalják a támadók heves tüzérségi előkészítést követően. A hegytől délre a Szent Imre úton szovjet páncélosok nyomultak előre a Lenke tér felé. A lágymányosi töltés mellett is újraindult a harc, de itt nem értek el eredményt a szovjetek. A Naphegyre sem sikerült betörnie a támadó szovjet csapatoknak. A szovjetek oldalán ekkor már átállt magyar önkéntesek is küzdöttek.

A 210. csaterepülő-ezred IL-2-es gépei a Gellért-hegyért folytatott harcokat támogatták.

Magyar légvédelmi tüzérek a Nap-hegyen

Magyar légvédelmi tüzérek a Naphegyen


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

A bolsevisták sehol sem tudtak eredményeket elérni

Berlin, február 8. NTI. A véderő főparancsnoksága jelenti: Budapest nyugati részén a védőőrség nagy vitézséggel tovább harcol a fölényben lévő ellenség szüntelen támadásaival szemen.. .…

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. február 9., 1. oldal

 

A Balaton és a Duna között változatlan a helyzet

Berlin, február 8. … Budapesten a legnagyobb kitartással harcoló védőőrség elkeseredett küzdelem után kénytelen volt a Sas-hegyet feladni és szűkebb térségbe összehúzódnia. A Déli pályaudvar környékén súlyos harcok folynak.

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. február 9., 1. oldal

 

Ötezerhatszáz német fogoly Budán

.. Budapest nyugati részén csapataink tovább folytatták a körülzárt ellenséges helyőrség megsemmisítésére irányuló harcaikat és elfoglaltak 10 háztömböt. Február 5-én és 6-án Budán 5600 ellenséges katonát és tisztet ejtettünk foglyul. ..

In: Szabadság 1945 február 9., 1 oldal


A hírek értékelése

A Sas-hegy február 6-án esett el, azonban elszigetelt védők még egy napik kitartottak pár házban.