A nap eseményei

Angyalföldön fokozatosan szorították vissza a németeket a szovjet csapatok és a nap végére a Rákos-patak vonalán is sikerült átkelnie a támadóknak. Angyalföld a szovjetek kezére került, ahogy a Városligetet nagy részét is szintén  birtokba vették. A szovjet csapatok elérték a Kerepesi temetőt keleti irányból és megindult a harc a temetőn belül, ahonnét estére időlegesen kiszorították a németeket. Az Orczy térnél viszont egy sikeres ellentámadás, amit magyar rohamlövegek és rendőrök hajtottak végre, részsikert ért el. A tér egy részét visszafoglalták. E napon elfoglalták a szovjet csapatok a Józsefvárosi pályaudvart, mely védelmében a Morlin-csoport is harcolt.

A szovjet 218. bombázó hadosztály Douglas A-20 Boston gépei Budapesten lévő célpontokat bombáztak.

Német jelentés szerint a védők e napon lelőttek 2 repülőgépet. Az egyik egy Erzsébet hidat támadó IL-2-es csatarepülő volt, melyet a Citadellán lévő légvédelem lőtt le, a szovjet gép a Gellért-hegybe csapódott. A másik egy IL-2-es gép volt, mely a Lánchidat támadta, de a légvédelmi találatot követően még el tudott repülni Budafokra, ahol immár saját területen hajtott végre kényszerleszállást.

Német jelentés szerint a védők e napon megsemmisítettel még 3 db T-34-es harckocsit és 11 nehéz páncéltörő ágyút, továbbá Budapest felett 30 német vadászrepülő bevetésre került sor. Budapest légi ellátására indított 5 repülő közül viszont csak egy tudta szállítmányát ledobni. Szovjet jelentés szerint a 2. Ukrán Front Pesten elfoglalt 214 háztömböt e nap.

Magyar páncélvonat a Keleti pályaudvarnál

Magyar páncélvonat a Keleti pályaudvarnál


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

Szovjet hadijelentés

Január 11-e folyamán csapataink Budapest körzetében folytatták a városban körülzárt ellenséges erőcsoport felszámolását. A harcok folyamán elfoglaltunk egy vasútállomást, egy rakodópályaudvart, barakk-épületeket és egy iparüzemet. Összesen a város 150 háztömbjét foglaltuk el. Január 10-e folyamán csapataink Budapesten több mint 1000 német és magyar tisztet és katonát ejtettek foglyul.

In: MTI (házi tájékoztató), 1945. január 11.

A magyarországi helyzet (BBC londoni rádió adása)

A budapesti csatában a szovjet csapatok tegnap minden eddiginél nagyobb területet foglaltak el – köztük a fontos Csepelt – és nagyszámú foglyot, 3000 embert, ejtettek. …

In: MTI (házi tájékoztató), 1945. január 11.

 

Sikertelen szovjet ellentámadás Székesfehérvártól északra

Berlin, január 10. NTI (Német Távirati Iroda): … Budapesten mindenekelőtt a Keleti pályaudvar mindkét oldalon folynak az elkeseredett harcok. …

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. január 11., 1. oldal

 

Az oroszok benyomultak Budapest szívébe

Az oroszok elérték Budapest központját és a csata immár a világ leghíresebb utcái mentén zajlik. Több mint a fele a 4500 háztömbnek, ami Budapestet alkotja a szovjetek kezén van ahogy a Vörös Hadsereg méterről méterre halad előre. …

 In: Daily Mirror, 1945. január 11. (8. oldal)


A hírek értékelése

A szovjet hadijelentés álla megadott vasútállomás és rakodó pályaudvar a Ferencvárosi rendező pályaudvar volt.

A Győri Nemzeti Hírlap által közöltek kapcsán a Keleti pályaudvartól délre a Kerepesi temetőben és attól északra a Városligetben folytak a harcok, a pályaudvar területét azonban csak napok múlva éri el a front.