A nap eseményei

A szovjet csapatok kijutottak a Boráros térre, a Kálvin téren pedig a 13. páncéloshadosztály egy csoportját bekerítették, amelyet nem sikerült felmenteni. Továbbá az Erzsébet híd irányába sikerült mély betörést elérnie a támadó szovjet erőknek. A németek felrobbantották a Ferenc József hidat. A szovjetek kivonták e napon a román csapatokat a pesti hídfőben folyó harcokból. Pestről folytatódott a német-magyar csapatok áttelepülése, az 1. páncéloshadosztály maradvány e napon ment át Budára.

Budán a Sas-hegyen és az Orbánhegytől délre a szovjetek mély betörést értek el. A Sas-hegyen a védők egy ellentámadással visszaszerezték állásaikat, az Orbánhegynél viszont ez nem sikerült.

A szovjet 218. bombázó hadosztály gépei a Várhegy körüli területeket bombázták, ennek során légiharcba keveredtek, de veszteséget nem szenvedtek a szovjet bombázók.

Német jelentés szerint a védelem e napon lelőtt három repülőt, az egyik egy IL-2-es gép volt, mely a Lánchíd térségében támadott földi célokat és 400 méteres magasságban találták el, a szovjet csatarepülő a Tabánban zuhant le. Német jelentés továbbá megsemmisítettek még 1 T–34-est, 7 páncéltörő ágyút, egy 2 cm-es légvédelmi löveget.

Szovjet jelentés szerint a 2. Ukrán Front Pesten ezen a napon 113 háztömböt foglalt el, továbbá 9 He-111-es bombázta Budapest északnyugati részért, valamint 31 db Ju-52-est és 34 db He-111-es berepülést figyeltek meg, melyek utánpótlást dobtak le, melyből a  szovjet légvédelem lelőtt három Ju-52-es szállítógépet, az egyik gép a Városligetben, kettő pedig Budán zuhant le.

Román lövészek Budapesten

Román lövészek Budapesten


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

A legnagyobb megpróbáltatások Budapesten

… Budapesten, az előző év december 24-e óta, az ellenség legkeményebb anyagi nyomásának kitéve, súlyos utcai harcokban küzdve, a legnagyobb megpróbáltatások alatt áll a német-magyar helyőrség. Tegnap a város keleti részén a számos páncélos és csatarepülő támogatásával támadó bolsevisták csak néhány háztömböt tudtak elfoglalni. …

In: Budapester Neueste Nachrichten, 1945. január 16., 1. oldal

 

A Dunától északra visszavettük az ellenséget keleti irányba

Berlin, január 15. A véderő főparancsnoksága közli.: … Budapesten a német-magyar védőőrség december 24-e óta az ellenség legnagyobb anyagbevetésével szemben súlyos utcai harcokban kiváló helyállást tanúsít. A város keleti részében számos páncélostól és csatarepülőgéptől támogatva támadó bolsevisták tegnap is csupán néhány háztömböt foglalhattak el. …

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. január 16., 1. oldal

 

Magyarországon csökkent a harcok hevessége

Berlin, január 15. … Budapesten a bolsevisták ismét megkísérelték, különösen az éjszaka folyamán a főváros belsejébe betörni.  …

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. január 16., 1. oldal

 

A Vörös Hadsereg csapatai elfoglalták Kielcét

…. Budapesten a szovjet csapatok további 200 háztömböt foglaltak el és 2500 hadifoglyot ejtettek. ….

In: Daily Worker, 1945. január 16. 1. oldal