A nap eseményei

A pesti hídfő kiürítése előtt számos magyar alakulat a megadást választotta és nem akarta a harcot tovább folytatni immár. Az egyetem téren két század tette le a fegyvert, a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között tovább 100-120 fő adta meg magát.

E napon megtörténik a pesti hídfőben lévő csapatok átvonása a Lánchídon keresztül. A Parlament épülete még ezen a napon elesett.

A szovjet 218. bombázó hadosztály gépei a Várhegy körüli területeket bombázták. E napon egy megrongált IL-2-es csatarepülő a repülőtere megközelítése során zuhant le Nagytéténynél.

Német jelentés szerint megsemmisítettek 2 páncélost páncélököllel, a 12. légvédelmi rohamezred a körbezárás óta az 50. repülőgépet lőtte le e napon. A Budapesti katlanban pedig immár 8000 sebesült volt. 17 db He-111-sel, 8 db Ju-52-es dobott le utánpótlást a fővárosban, illetve egy vitorlázó gép szállt le utánpótlással a Vérmezőn.

Szovjet jelentés szerint a 2. Ukrán Front Pesten ezen a napon 36 háztömböt foglalt el. A szovjetek megfigyelése szerint 54 db He 111-est és 31 db Ju 52-es repült a főváros fölé utánpótlást ledobni.

Szovjet katonák a szétlőtt Budepesten az ostrom után

Szovjet katonák a szétlőtt Budapesten az ostrom után


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

Az egész keleti arcvonalon nagy erővel tombol a csata

Berlin, január 16. NTI. A véderő főparancsnokság jelenti: … Budapest utcáin tovább tartanak az elkeseredett harcok. A védők a város keleti részéből a város belsejébe vonták vissza állásaikat.  …

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. január 17., 1. oldal

 

Budapest felé tovább is teret nyert a német támadás

Berlin, január 16. NTI. Budapestnél a bolsevisták mindent egy lapra tettek fel. Heves páncélos gyalogsági rohamok légierőkkel támogatva kísérelték meg a város déli részén való betörést. Budapest védőőrsége karácsony óta tartó rendkívül elkeseredett viaskodás során is megállta a helyét. Az ellenség csak csekély területi nyereséget tudott felmutatni.  …

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. január 17., 1. oldal


A hírek értékelése

A Győri Nemzeti hírlap tudósítása a lágymányosi vasúti töltés elleni sikertelen szovjet támadásról adott hírt.