A nap eseményei

A szovjet csapatok a Vérhalom tér körül fokozatosan tért nyertek. A Margit-szigeten pedig nyomás alatta tartották a védőket.

A szovjet 218. bombázó hadosztály Douglas A-20 Boston gépei Budát bombázták.

Német jelentés szerint e napon lelőttek nyolc repülőgépet, ebből az egyiket egy a Nádor Laktanyát támadó IL-2-es csatarepülő mely a Dunába zuhant, ezt FW-190-es gépek lelőtték. Egy másik szintén egy IL-2-e gép volt ezt is FW-190-es gépek lelőtték le, ez Várhegy oldalába csapódott a Magdolna-torony környékén. A szovjet gépek is értek el azonban eredményt az egyik FW-190-es gépet lelőtték, ami hasonlóan a Várhegy oldalában Magdolna-torony körül csapódott be.

Német jelentés szerint e napon megsemmisítettek 6 páncéltörő ágyút, 1 gyalogsági löveget, 4 nehéz géppuskát és 2 tehergépkocsit.


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

Szilézia határán megszilárdult a német ellenállás

Berlin, január 22. NTI. A véderő főparancsnokság jelenti:… Budapest védőőrsége a város délnyugati részében, valamint a Margit-szigeten újabb ellenséges támadást hárított el.…

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. január 23., 1. oldal


A hírek értékelése

A Győri Nemzeti Hírlap által írt sikeres védelem a Margit-szigeten a Palatinus fürdő épületénél történt ahol aznap elhárítottak a tüzérségi előkészítést követő két szovjet támadást is.