A nap eseményei

A szovjet csapatok támadást indítottak a Városmajorban és a Csaba utca vonalán sikerült csupán megállítani őket. A Margit-sziget északi részét megtisztították a szovjet csapatok, a szigetet védők a Palatinus fürdő vonalára vonultak vissza. A Farkasréti temetőben a védők egy sikeres ellentámadással visszerezték a temető jelentős részét. Dél-Budán pedig a Daróczi úzi Központi Ruharaktár épületét foglalták el szovjet csapatok, ahova német csapatok szorultak. Magyar rohamtüzérek és németek súlyos harcot folytattak az épületben rekedtek kiszabadításáért.

A szovjet 218. bombázó hadosztály Douglas A-20 Boston gépei Budán a Várhegy és környékét bombázták.

Német jelentés szerint e napon lelőttek egy IL-2-es csatarepülőt, ami Fortuna köz, Hess András utca, Országház utca által határolt háztömböt támadta a Várban. A gép Kőbányán hajtott végre kényszerleszállást saját területen.

Német jelentés szerint e napon megsemmisítettek 1 páncélost páncélrémmel, 10 géppuskát, 1 páncéltörő ágyút és egy 17,2 cm-es tarackot.


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

Védekezésre kényszerültek az oroszok Magyarországon

Berlin, január 24. … Budapest védőőrsége is újból visszautasította a bolsevista támadásokat, melyeket a Duna jegén át indítottak. .…

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. január 25., 3. oldal

 

A szovjet csapatok Breslau és Königsberg előtt

Budán újabb 25 házcsoportot foglaltak el az oroszok

Az orosz csapatok folytatták a Budán körülzárt német csapatok körülkerítését és 25 házcsoportot foglaltak el. Az oroszok kivonultak Székesfehérvár városából. Budapesttől északnyugatra a németek ellentámadásokat indítottak.

In: Makói Népújság, 1945. január 25., 1. oldal

 

A Vörös Hadsereg Boroszló és Danzig kapujában

… Budapest nyugati felén egyre szűkebb térre szorítják össze az ott körülzárt német és nyilas csapatokat. …

In: Szabadság 1945 január 25., 2 oldal