A nap eseményei

A Margit-körúton sikerült megállítani a szovjet előrenyomulást, mely során több helyen is közelharc fejlődött ki a védők és a támadók között. A Vérmező szélén (Attila út 137.) lévő épületért a küzdelem tovább tartott. A szovjetek ezen felül további háztömböket foglaltak el a Logodi utca és Várfok utca között. A németek megpróbálták kiszorítani a szovjet erőket innét sikertelenül. A Sas-hegyen a védelem visszaver egy szovjet számadást.

A szovjet 218. bombázó hadosztály Douglas A-20 Boston gépei Budán a Várhegy és környékét bombázták. A szovjet 7. csatarepülő osztály IL-2-es gépei a Németvölgyi és Böszörményi utcák között lévő háztömböket, valamint Testnevelési Főiskola környékét támadták.

Német jelentés szerint megsemmisítettek e napon páncélököllel 2 páncélost, 5 páncéltörő ágyút, 1 tehergépkocsit, 2 géppuskát.


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

Posennél a németek felszabadítottak egy ellenséges hídfőt

Berlin, január 30. NTI. … Budapest védőőrsége továbbra is helytállt a délről és északról megindult rohamoknak. .…

In: Győri Nemzeti Hírlap 1945. január 31., 1. oldal

 

A Pomerániába benyomult szovjet csapatok 150 kilométerre állnak Berlintől

Buda nyugati részén 32 háztömböt foglaltak el

… Budán a város nyugati részében harcot folytattak és elfoglaltak 32 háztömböt. …

In: Makói Népújság, 1945. január 31., 1. oldal

 

Zsukov marsall csapatai betörtek berlin-branderburgi tartományba

… Budán további 12 háztömböt foglaltak el a szovjet csapatok. … A német hadijelentés is elismeri az orosz sikert. Megállapítja, hogy Buda északi részében és a Balatontól északra az orosz csapatok valóban tért nyertek …

In: Szabadság 1945 január 31., 2 oldal


A hírek értékelése

A Szabadság által írt hír, mely szerint Buda északi részén a szovjet csapatok Rózsadombon való előretörésére vonatkozott, ennek során a front szétesett német részről és a Margit körútig kellett visszavonni a csapatokat.