A nap eseményei

Kőbányán a 22. SS-lovashadosztály és magyar rohamtüzérek kilenc ellentámadást indítottak, de nem sikerült visszafoglalni a városrészt. Az SS egységek eközben súlyos veszteségeket szenvedtek. Szintén sikertelen ellentámadásokat indítottak a németek Kispest, Népliget, Kossuthfalva térségéből. Kispest maradékét a németek kiürítették.

A szovjet 244. bombázó hadosztály Douglas A-20 Boston gépei Budapesten lévő célpontokat bombáztak.

Budapest légi utánpótlása a rossz idő miatt e napon elmaradt. Szovjet jelentés szerint a 2. Ukrán Front e napon 137 háztömböt foglalt el Pesten.

Maglódi úton szovjet lövészek támadása

Maglódi úton szovjet lövészek támadása


Budapest ostroma a sajtóban e napon

 

Szovjet hadijelentés

… Budapesten folytattuk a heves harcokat a helyőrség megsemmisítésére és eközben 116 erősen kiépített háztömböt foglaltunk el. …

In: MTI (házi tájékoztató), 1945. január 7.

 

Reuter jelentése a Budapesti harcokról (Moszkva, Duncan Hooper jelenti)

… Budapesten a német helyőrség csapatainak helyzete napról napra súlyosbodik és erejük egyre jobban elolvas. Dörner, a Budapesti csata parancsnoka elrendelte, hogy egy négyzetcentiméternyi területet sem szabad rombolás nélkül feladni. Így azokat a házakat és gyárakat, amelyet eddig a bombák és gránátok megkíméltek most a német robbantó-osztagok pusztítják el .

In: MTI (házi tájékoztató), 1945. január 7.

 

Amerikai rádiójelentés a magyar hadszíntérről

… A magyar fővároson belül ezalatt az orosz csapatok ádáz harcok árán további 173 háztömböt foglaltak el. Sajtójelentések szerint Malinovszkij erői már elfoglalták Pest összes külvárosát és most a nagy sugárutakon nyomulnak előre a város belső kerületei felé. E jelentések szerint az oroszok a Thököly úton állnak közel a Rákóczi út bejáratához és elérték az Andrássy útnak a városligeti végét is.

In: MTI (házi tájékoztató), 1945. január 7.

 

Londoni rádió jelentése a budapesti csatáról

Budapesten az oroszok szombaton elfoglaltál a Messerschmitt gyárat, valamint egy rádiógyárat és 173 háztömböt. Budapest 4500 háztömbje közül 1500, azaz egy harmad orosz kézen van. A német csapatok utánpótlását hozó repülőgépek eddig a lóversenypályán rögtönzött repülőtéren szállottal le. Ezt a repülőteret az oroszok elfoglalták. …

In: MTI (házi tájékoztató), 1945. január 7. 


A hírek értékelése

A Reuter által említett Dörner valójában, Helmult Dörner SS-Oberfürher, volt aki mindössze egy harccsoport parancsnoka és nem a Budapesti erők, parancsnoka volt. Egyébként Budapest utolsó házig tartó védelmét már korábban elrendelt Hitler.

A londoni rádió közlése a Lóversenytér elfoglalásáról téves, ez csak 2 nap múlva történik meg azonban, a szovjet csapatok megközelítették a teret. (Január 2-tól nem szálltak már le repülőgépek a téren mert a szovjet tüzérség hatókörén belülre került a terület.)